Ai card ? Poti avea probleme!

Pe masura ce tranzactiile si comertul se muta online si furtul de pe carduri devine din ce in ce mai intalnit. Pc Soft isi propune sa va informeze de cateva riscuri pe care trebuie sa le aveti in vedere daca suntenti in posesia unui card bancar.

card blank
Poza – Card blank VISA (de mute ori aceste carduri clonate sunt total albe)
Furt legal cu abonament in loc de plata unica
Exista websituri care pentru anumite servicii cer o taxa lunara insa este prezentata in asa fel incat vizitatorul sa creada ca se plateste o singura data. Astfel suma pe care o vedeti poate fi luata luna de luna din contul dumneavoastra. Cine citeste cu atentie acordul/contractul va observa ca prevede acest lucru si ca nu puteti face nimic pentru a reclama acest lucru. Un exemplu de astfel de inselatorie aveti si aici cu Coral Player SCAM

Furt legal “Castiga bani de acasa”
Sunt multe oferte de genul acesteia. De cele mai multe ori primesti un prospect pe care il platesti (cu varf si indesat) si pe care poti sa il arunci la gunoi (sau in recycle bin)

Situri fantoma
Exista situri sau licitatii care nu au niciun fel de produs insa au un magazin online. De obicei aceste situri sunt clone ale unor situri mai cunoscute. In cazul in care ai achitat un produs aici sunt slabe sansele de ati recupera banii. Asa ca atentie cu tranzactiile pe internet! Odata ce ai transimis datele tale de pe card pentru efectuarea unei plati nu poti stii cu siguranta daca si o sa primesti produsul. Un alt risc este acela ca odata stocate datele dumneavoastra pot fi refolosite pentru acoperirea altor tranzactii online. De aceea este recomandat sa cumparati numai de la websituri cunoscute !

Verifica des extrasele de cont
Orice tranzactie suspecta trebuie identificata la timp. Daca sunati la banca imediat e posibil sa va recuperati banii furati.

Cand dai cardul pentru achitarea unui produs sau serviciu fii cu ochii pe vanzator
Hotii au in dotare dispozitive de scanare si intr-o secunda va pot copia toate datele cardului pentru ca ulterior sa poata extrage banii din cont. Pana si o femeie de serviciu care iti copiaza datele de pe card iti poate fura banii din cont.

Nu transmite datele de pe card nimanui (email sau telefon)
In multe dintre cazuri, hotii de carduri pretind ca sunt chiar din partea bancii sau a politiei. Pentru a va castiga increderea va pun la dispozitie niste informatii care sunt publice sau pe carele pot afta cu usurinta cum ar fi nume, adresa, banca cu care lucrati si apoi sub pretextul ca trebuie sa va ajute sa scapati de o suprataxa sau de un furt de pe card fa cer cele 16 caractere de pe card si nr scurt de securitate din 3-4 cifre. La fel puteti primi si email care aparent este din partea bancii.

Blocheaza cardul daca nu il gasesti
In cazul in care ai pierdut cardul blocheaza-l imediat altfel risti sa pierzi toti banii. Exista idea a unor persoane ca daca hotul nu are PIN acesta nu le poate goli cardul. FALS! La nicio tranzactie pe internet nu ti se cere PIN-ul asa ca orice poate sa comande prin internet produsele pe care le doreste. In cazul blocarii cardului vei avea de achitat aproximatic 5 Euro pentru emiterea unui nou card

Hackerii si virusul trojan
Daca ai un virus trojan acesta poate transmite fara problema absolut toata activitatea ta catre hacker. O varianta mai simple de trojan poate fi keylogger-ul care capteaza, stocheaza sau transmite absolut orice apsare de tasta incluzand date card, parole sau alte informatii confidentiale

Bancomatul aranjat
Daca observi ceva suspect la bancomat nu introduceti cardul deoarece e posibil sa fii furat. Hotii pot monta dispozitive de scanare si camere video peste bancomat

ATM

 

Dispozitivul de furat de carduri se numeste skimmer.  “Skimer” este un cuvant venit din limba engleza si reprezinta cititorul rapid si superficial. In cazul dispozitivul ATM skimmer va putem spune ca acesta nu este deloc superficial si copiaza cu acuratete datele confidentiale.

 

(C) Articol scris pentru www.pcsoft.ro – Adrian Toma

2 Comments on Ai card ? Poti avea probleme!

  1. produse naturiste // at //

    mda, mie deja mi s-a intamplat iar banca a ridicat din umeri, noroc ca nu aveam multi bani pe card

  2. cosmin // at //

    baieti e adevarat ce spune omul asta… nu platiti aiurea sau nu va bagati cu cardul in rahaturi deastea….. e riscant

Leave a comment